Ultrahang diagnosztika Szegeden a Korda Klinikán

Pajzsmirigy ultrahang női betegen

Az ultrahang diagnosztika igen népszerű a képalkotó eljárások körében, mert általa lehetővé válik az emberi test részeinek kétdimenziós ábrázolása. Alkalmazásával, gyakran még tünetmentes állapotban is felismerhetők betegségek, elváltozások és meghatározhatóvá válnak a további szükséges vizsgálatok, kezelések.

Az ultrahang diagnosztikai készülék a test számra teljesen ártalmatlan, 1 – 13MHz tartományú audio frekvenciával térképezi fel a bőr alatti szöveteket. A vizsgálófej, másodpercenként akár több millió impulzust is kibocsájt és fogad, ezért jó minőségű képet vagy akár ultrahang videót is lehet vele készíteni.

A Korda Klinikán modern ultrahang berendezéssel magasan képzett, tapasztalt szakorvos Dr. Kovács Gabriella áll pácienseink rendelkezésére.

Mire jó az ultrahang

Az ultrahang vizsgálat a szervezetre nem ártalmas, igény szerint ismételhető, bármikor elvégezhető, sőt: 50 éves kor fölött mindkét nemnél javasolt a rendszeres ultrahang vizsgálat. A Korda Klinikán modern ultrahang berendezéssel, magasan képzett, tapasztalt szakorvos, Dr. Kovács Gabriella áll pácienseink rendelkezésére. Hasi, kismedencei ultrahangvizsgálat javasolt hasi és alhasi panaszok esetén, lágyrész ultrahangvizsgálat szükséges nyaki és egyéb lágyrész elváltozás gyanújakor. Sportsérülések esetén: degeneratív, illetve kopásos sérülések, gyulladásos betegségek, folyadékgyülem esetén.

 

A kezelésekről

A vizsgálat során a rekeszizomtól a szeméremcsontig minden szervről képet kaphatunk. A máj, epehólyag, epe utak, hasnyálmirigy és lép alakjáról, szerkezetéről tájékozódhatunk. Az eljárás során jól vizsgálhatók a vesék és a hasi verőerek állapota is, miközben a belek fala is megítélhető.
A kismedencében a húgyhólyag, a méh és petefészkek, illetve a prosztata vizsgálható. A szervek ábrázolása során, azok szerkezeti változásából lehet a betegségek eredetére következtetni. Vizsgálható a szervek vérkeringése, mely szintén különböző betegségekre utalhat és alkalmas azok korai azonosítására.

Milyen előkészítést igényel a hasi és kismedence ultrahang vizsgálat?

A hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat előtt 6 órával nem szabad enni, folyadékpótlásra pedig csak szénsavmentes víz javasolt.
Kifejezetten húgyhólyag ultrahangnál azonban fontos, hogy a páciens telt hólyaggal érkezzen, ezért nem tanácsos a vizeletürítés vizsgálat előtt. A vizsgálat sikerének érdekében 24 órával az ultrahangvizsgálat előtt tartózkodni kell a gázképződést fokozó ételektől, italoktól (például a hagymás ételek, bab, káposzta, kelt tészták, szénsavas italok fogyasztásától).
A vizsgálat előtt érdemes kivenni a vizsgált testrészről az ékszereket, mivel ezek akadályozhatják a vizsgálatot.

Hogyan történik a hasi és kismedence ultrahang vizsgálat?

Első lépésben a vizsgált testrészt derékig szabaddá kell tenni. Majd annak érdekében, hogy a lehető legjobb ultrahangképet kapjuk, a vizsgálatot végző orvos ultrahang géllel keni be a vizsgálandó területet, ami segít az ultrahanghullámok jobb adásában és vételében. A vizsgálat során a páciens a hátán fekszik, majd jobbra, balra fordul a szervek jobb ábrázolása érdekében. Időnként mélyen be kell szívni és bent kell tartania a levegőt. Az ultrahang gélt a vizsgálat végén letörölhető..

 A vizsgálat teljesen fájdalommentes és nem jár sugárterheléssel.

A vizsgálat során a pajzsmirigy, izomszövetek elváltozásait, bőr alatti csomókat és egyéb elváltozásokat keresünk. A nyaki lágyrész ultrahang vizsgálattal feltárhatók gyulladások, nyálkövesség, esetleges rossz- vagy jó indulatú daganatok is.

A vizsgálat segítségével különböző testrészek, nyaki erek, végtagi erek artéria és véna, hasi erek (különös tekintettel a veseerekre) keringéséről kapunk valós idejű képet.

Adatokat gyűjthetünk az erek állapotáról: faláról, tágasságáról és a keringés milyenségéről.
Speciális mérések segítségével az áramlás sebességéről, ellenállás fokozódásáról vagy csökkenéséről tájékozódhatunk.
Vénás keringés vizsgálatakor gyakori kérdés: van-e az erekben trombózis, ha van, okoz-e elzáródást vagy sem.
Végtagi vénák esetében kimutathatók a tágult visszerek, megállapítható a vénabillentyűk elégtelen működése és a mélyvénák állapota.
Artériás keringés vizsgálatakor képet kaphatunk az érfalak állapotáról, meszes felrakódásról, esetleges szűkületről és annak mértékéről.
Milyen testtájak vizsgálhatók?

Leggyakrabban a nyaki ereket, felső és alsó végtag ereket vizsgálata szükséges. Lehetséges még a hasi szervek ereinek a vizsgálata. Terhességben mind a magzat részéről, mind az anyai részről végezhetők speciális keringési vizsgálatok.

Hogyan készüljön a Doppler ultrahang vizsgálatra?

Végtagi és nyaki erek vizsgálata előkészületet nem igényel. A vizsgálat előtt már érdemes levenni a vizsgált testrészről az ékszereket, mivel ezek akadályozhatják a vizsgálatot.

Hasi erek vizsgálata esetén könnyebbség, ha a beteg éhgyomorral érkezik és a belek tiszták. A folyadékpótlásra csak szénsavmentes víz javasolt.
Ajánlott a kényelmes ruházat viselése.

Hogyan történik Doppler ultrahang vizsgálat?

Első lépésben a vizsgált testrészt szabaddá kell tenni. Majd annak érdekében, hogy a lehető legjobb ultrahangképet kapjuk, a vizsgálatot végző orvos ultrahang géllel keni be a vizsgálandó területet, ami segít az ultrahanghullámok jobb adásában és vételében. Az ultrahang gélt a vizsgálat végén letörli.

Mi a here, mellékhere ultrahangvizsgálat célja?

Ultrahang vizsgálattal lehetővé válik a hereállomány gyulladásainak, daganatainak, a sérüléseinek és direkt traumák következményeinek, valamint artériás keringésének diagnosztizálása. Alkalmas még a mellékherék elváltozásainak (pl.: ciszta vagy gyulladás) és a herezacskó űrterének, illetve ereinek vizsgálatára is.

Az ultrahangos szűrővizsgálat nagy pontossággal ad információkat vízsérv, lágyéksérv, visszértágulat, vagy rosszindulatú daganat gyanúja esetén.

Alkalmazása során számos meddőséggel járó kórkép is felismerhető, melynek kezelésével a kóros folyamat és a meddőség is visszafordíthatóvá válhat.

A vizsgálat alkalmas a here visszértágulat igazolására még a tünetmentes fázisban.

A here, mellékhere ultrahangvizsgálat eredményei fontos szerepet játszanak a pontos diagnózis kialakításában, mivel az urológiában különböző betegségek, nagyon hasonló tüneteket produkálhatnak.

Mikor ajánlott feltétlen a hereultrahang vizsgálat elvégzése
 • amennyiben fájdalmat érez, vagy csomót tapint a herék területén;
 • ha elváltozást (pl.: duzzanat, elszíneződés) tapasztal a nemi szerveken;
 • heresérv gyanúja esetén és
 • hereműtétet megelőző időszakban.

Az általános egészségi állapot nyomon követése érdekében, felnőttkorban évente legalább egyszer javasolt here szűrővizsgálatot végeztetni.

Hogyan készüljön az ultrahang vizsgálatra?

A here, mellékhere ultrahangvizsgálat nem igényel előkészületet. Azonban telt húgyhólyag esetén kellemetlen lehet, ezért javasolt előtte a mosdó használata.

Hogyan végezzük az ultrahang vizsgálatot?

Első lépésben a vizsgált testrészt szabaddá kell tenni. Ultrahang gél alkalmazása után nagy felbontóképességgel ábrázolható a szövet szerkezete, a mellékhere állománya, a here körüli artériák és vénák, illetve a rétegei.

Ne feledje, az ultrahang vizsgálat
 • gyors, fájdalom- és sugármentes;
 • semmilyen káros hatása nincs;
 • rendkívül megbízható;
 • többször megismételhető,
 • széles körben alkalmazott és elfogadott diagnosztikai módszer.

Az ízületek ultrahangvizsgálata során az ízületeket körülvevő lágyszövet vizsgálata történik. A vizsgálat során a csontot fedő porc, a szalagok, inak, izmok nagyon jól ábrázolhatók. Jól kimutatható képet kaphatunk a vizsgálat által az esetleges szakadásról, folyadék felszaporodásról vagy porcsérülésről.

Más vizsgálattal ellentétben nagy előnye az ízületi ultrahangnak, hogy általa dinamikus vizsgálatot is lehet végezni, azaz az ízületeket mozgás közben is vizsgálhatjuk.

Hogyan készüljön az ízületi ultrahang vizsgálatra?

A vizsgálat előkészületet nem igényel. Javasolt a kényelmes ruházat viselése.

Hogyan végezzük az ízületi ultrahang vizsgálatot?

Első lépésben a vizsgált testrészt szabaddá kell tenni. Majd annak érdekében, hogy a lehető legjobb ultrahangképet kapjuk, a vizsgálatot végző orvos  ultrahang géllel keni be a vizsgálandó területet, ami segít az ultrahanghullámok jobb adásában és vételében. Az ultrahang gélt a vizsgálat végén letörli.

A vizsgálat teljesen fájdalommentes és nem jár sugárterheléssel.

A Korda Klinika legújabb szolgáltatása az ultrahangvezérelt biopszia.

Ezentúl az ultrahangos vizsgálattal diagnosztizált elváltozások- elhelyezkedésüktől függően – ultrahangvezérléssel megszúrhatók, így belőlük egyúttal mintavétel is történhet, helyi érzéstelenítés mellett.
A minta eredménye ezután alapvetően befolyásolja a kezelés irányát.

Mikor ajánlott feltétlen ultrahang vezérelt beavatkozás elvégzése?

Számos betegség, jó- vagy rosszindulatú elváltozás (pl.: emlő elváltozások, nyirokcsomó megnagyobbodás, pajzsmirigygöbök, stb.) esetében alapvetően szükséges a biopsziás mintavétel a pontos diagnózis felállításához.

A képalkotó vizsgálatok (röntgen, ultrahang, stb.) során lokalizált elváltozás kapcsán fontos annak pontos megállapítása, hogy az jó- vagy rosszindulatú-e, illetve a sejtek, szövetek struktúrájának, osztódási sebességének, biológiai viselkedésének, genetikai vagy hormon paramétereinek a pontos meghatározása nélkülözhetetlen a megfelelő kezelési stratégia, és a továbbiakban szükséges diagnosztikai vizsgálatok meghatározásához.

A következő esetekben végzünk ultrahang vezérelt beavatkozást:

1.pajzsmirigy aspiratios cytologia (sejtek nyerése pajzsmirigy göbből)

2.cysta leszívás (pl. nyaki cysta, pajzsmirigy cysta, emlőcysta, emlő implantátum körüli folyadék, sebvonalban seroma)

3.core biopszia (szövethenger nyerése) – pl nyirokcsomók (nyak, hónalj, lágyékhajlat), törzsön, végtagon lévő terimék.

Nem végzünk ultrahang vezérelt biopsziát:

-mellüregi és hasüregi elváltozásokból (pl. máj, hasnyálmirigy, vesék, lép, hasi nyirokcsomó), illetve

-hasüregi folyadékok drainage-t.

Hogyan készüljön az ultrahangvezérelt mintavételre?

A vizsgálat előtt szokásos gyógyszereit beveheti, amennyiben véralvadásgátló gyógyszert szed, arról előzetes egyeztetés szükséges a mintavételt indikáló orvosunkkal.

Kérjük, hogy a vizsgálatra hozzon magával minden orvosi dokumentációt (ultrahang, CT, MR, PET-CT lelet/felvételek).

A vizsgálat időtartama átlagosan 10-20 perc.

A biopszia során, egy rövid időre vissza kell majd tartania a levegőt, a vizsgálat azon szakaszában, amely teljes mozdulatlanságot igényel.

A szúrás után a területet rövid ideig vattatamponnal nyomás alatt kell tartani, hogy az esetleges vérzés csillapodjon, majd nyomókötést helyezünk fel a mintavételi területre.

A vizsgálat napján, és az azt követő pár napban kerülnie kell a túlzott megterhelést, fizikai aktivitást és sporttevékenységeket!

Miért fontos a csípőszűrés már csecsemőkorban?

Egyes nyugati országokban már kötelező az ultrahangos csípőízületi vizsgálat, mert az időben felismert és kezelt csípőficam csecsemőkorban még néhány hónap alatt meggyógyulhat.

 

A csípővizsgálat célja:

A ficam és a csípőízület rendelleneségeinek kiszűrése, hogy minél korábban, és minél könnyebben kezelhetőek legyenek a problémák.

Szűrővizsgálat szükséges már közvetlenül szülés után, majd 3-4 hetes korban, illetve 3-4 hónaposan.

Kifejezetten javasolt az ultrahangos csípőízületi vizsgálat, amennyiben a baba farfekvéses volt, illetve, ha a családban előfordult már csípőficam vagy csípőízületi rendellenesség.

 

Miért előnyös az ultrahangos csípőszűrés?

Az ultrahangos csípőszűrés során a csípő állapota a manuális vizsgálatnál alaposabban figyelhető meg. Az ultrahangos vizsgálat lehetőséget ad a veleszületett, de tünetmentes rendelleneségek felimerésére, így azok kisebb beavatkozással, gyorsabban kezelhetőek.

 

Miért baj, ha elmarad a csípőszűrés?

Az elhanyagolt, kezeletlen esetek súlyos elváltozásokat eredményezhetnek, amik a gyermek mozgáskorlátozottságához vezethetnek. Ha csak 3-4 hónapos korban fedezik fel a csípő rendellenes fejlődését, a korrekció komoly erőfeszítést vagy sebészeti beavatkozást igényelhet.

 

Hogyan készüljön az csípőszűrésre?

A vizsgálat előkészületet nem igényel.

 

Hogyan végezzük a csípőszűrést?

A vizsgálat során a gyermeket egy speciális vápába vagy a Szülök karjába fektetjük, majd mindkét oldalon megtörténik az ízület vizsgálata. A vizsgálat teljesen biztonságos, fájdalommentes és nem vesz igénybe néhány percnél többet.

 

Kérjen időpontot ultrahang szakrendelésünkre, hogy Dr. Kovács Gabriella radiológus szakorvosunk segítségével még időben felismerjék, és kezeljék az ilyen rendellenességet!

Mi és hogyan fog történni?

Dr. Kovács Gabriella radiológus szakorvosunk a konzultáció során kikérdezi Önt az esetleges panaszairól, majd áttekinti a szakorvos által elrendelt vizsgálatkérő lapot.

Ezt követően ülő vagy fekvő állapotban végzi el Önön az ultrahang vizsgálatot, melyet monitoron kísér figyelemmel. Az eljárás főbb paramétereit, a fontos értékeket a gépen, valamint írásban rögzíti.

Végül kiértékeli a vizsgálat eredményeit, szükség esetén további kivizsgálást vagy kontrollt rendel el. Amennyiben szakorvosi javaslatra érkezik a vizsgálatra, akkor a lelet birtokában a vizsgálatot kérő szakorvoshoz irányítja.

Ne feledje:

 • az ultrahang vizsgálat fájdalom- és sugármentes
 • semmilyen káros hatása nincsen
 • rendkívül megbízható
 • széles körben alkalmazott és elfogadott diagnosztikai módszer
Dr.Kovács Gabriella - radiológus

Dr. Kovács Gabriella

Radiológus szakorvos

Dr. Csorba Csenge - Radiológus

Dr. Csorba Csenge

Radiológus szakorvos

crosschevron-down
HU