Reumatológia Szegeden a Korda Klinikán

Beteg ízületeket, pirosan ábrázoló digitális rajz.

A Korda Klinika reumatológiai szakrendelésén korszerű kezelések alkalmazásával gyógyítja Dr. Kádár Gabriella a reumatológiai, ízületi és autoimmun problémákat.

 

Mi is az a reumatológia?

Olyan szakterület, aminek a fókuszában a mozgásszervek megbetegedései állnak. Nem is gondolnánk, de az ilyen jellegű betegségek a lakosság csaknem 70%-át érintik, kortól függetlenül.

 

Mi az a reumás megbetegedés?

A reumás megbetegedések fájdalmat, merevséget okoznak az ízületekben, izmokban, ínakban. A fájdalom eltarthat napokig vagy súlyosabb esetekben akár hosszú évekig, ami akár rokkantságot is okozhat.

Ez a betegség nemcsak az idősebb korosztályt fenyegeti, hiszen bármelyik életkorban megjelenhet, függetlenül kortól, nemtől, etnikumtól.

 

Mikor érdemes Dr. Kádár Gabriella reumatológus szakorvoshoz fordulni?

- 1-2 hétnél régebben fennálló vagy akut, erős, mozgást akadályozó fájdalmak bármely ízületben (csípő, váll, térd, könyök, boka stb.);

- hosszú idő óta tartó merevségérzés, mozgásnehezítettség az ízületekben vagy a gerinc körül;

- gerinctájról bármely végtagba sugárzó erős fájdalmak;

- napi terhelésből eredő derék-, nyak- vagy hátfájdalom;

- zsibbadó végtagok;

- ínhüvelygyulladás és

- alvást zavaró fájdalmak.

 

Tevékenységek:

- Gyulladásos reumatológiai kórképek (rheumatoid arthritis, spondylitis ankylopoetica, arthritis psoriatica, gyulladásos bélbetegségekhez társuló arthritis, reaktív arthritis, köszvény);

- Szisztémás autoimmun betegségek (szisztémás lupus erythematosus, Sjögren-syndroma, szisztémás sclerosis, myositisek, antifoszfolipid-syndroma, vasculitisek) diagnosztikája, differenciáldiagnosztikája, kezelése;

- Degeneratív ízületi eltérések (arthrosis, discopathiák, lumboischialgia) kezelése;

- Osteoporosis kezelése és

- Ízületi punkciók, injekciók beadása.

A kezelésekről

Rheumatoid arthritis, spondylitis ankylopoetica, arthritis psoriatica, gyulladásos bélbetegségekhez társuló arthritis, reaktív arthritis, köszvény

Szisztémás lupus erythematosus, Sjögren-syndroma, szisztémás sclerosis, myositisek, antifoszfolipid-syndroma, vasculitisek diagnosztikája, differenciáldiagnosztikája, kezelése.

Arthrosis, discopathiák, lumboischialgia kezelése.

A csontritkulás vagy osteoporosis igen alattomos betegség, hiszen kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy csonttörés lehet, ami egy kisebb balesett eredményeként jelentkezhet. Előrehaladott szakaszában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyeztetheti.

A közhiedelemmel ellentétben a csontritkulás nemcsak női betegség, jelentős számban férfiakat is érint.

Az osteoporosis hatékony kezelése sok esetben nem könnyű feladat, viszont sose túl késő elkezdeni és sose túl korai a csontritkulás elleni intézkedéseket elkezdeni.

Ízületi punkció során egy hosszú tűt vezetnek az ízületi üregbe abból a célból, hogy gyógyszert fecskendezzenek a fájdalom vagy enyhítésére, vagy a duzzanat és a nyomás csökkentése céljából folyadékot szívjanak le.

 

Ízületi punkcióra a következő esetekben lehet szükség:

  • Ha az ízületi fájdalom az egyszerű életmódbeli változások hatására sem javul.
  • Ha az érintett terület mozgatása fájdalmas és korlátozódik.
  • Ha ízületi gyulladás van vagy más gyulladásos betegség ízületi fájdalmat okoz.
  • Ha folyadék gyülemlett fel a területen.
Dr. Kádár Gabriella - Reumatológus

Dr. Kádár Gabriella

Reumatológus, Klinikai immunológus

crosschevron-down
HU