Orvosi mezoterápia a Korda Klinikán

Mezoterápia hajkezelés, DHT blokkoló befecskendezéssel

A mezoterápia rendkívül gyorsan elterjedt, méltán népszerű kezelés világszerte. Sikerének titka, hogy többféle bőrproblémát, magas hatóanyag bevitellel, hatékonyan, fájdalommentesen és rövid gyógyulási idő mellett lehet kezelni. Nagy előnye még az orvosi mezoterápiás kezeléseknek, hogy csak a bőrben hatnak, így nincsenek kockázatos mellékhatásaik a szervezetünkre.

Szegeden, a Korda Klinikán dr. Keresztes Balázs orvosi mezoterápia szakrendelésén évtizedes tapasztalattal segíti Pácienseit lehet az hajhulláskezelés, injekciós zsírsejtroncsolás vagy narancsbőrkezelés.

A kezelésekről

A hölgyeket és a férfiakat érintő hajvesztés oka az emberiséggel egyidős jelenség, melynek hátterében nem valami misztikus vagy légből kapott betegség, hanem a fejbőrben előbb-utóbb a férfiaknál és a nőknél is képződő DHT (di-hydro-tesztoszteron) hormon áll.

Ez a hormon kezdetben csak elnyomja a hajhagymánk funkcióit, utána el is sorvasztja azokat. Ez a folyamat néhány év alatt lezajlik, de egyes Pácienseknél akár 20-25 év hosszan is elhúzódhat.

Ilyenkor erős hajhullás vagy alattomos elkopás tapasztalható. Kezdetben a fejtetőn, nők esetében pedig a halánték és a tarkótájékon érzékelhető ritkulás. A hajhullást a mellékvesékben termelődő "stresszhormon", a kortizol is felerősíti, ezért a pszichés és fizikai traumák gyakori kísérő tünete lehet az erős hajvesztés. A hajhullás a koronavírus fertőzés gyakori hozadéka, ami szintén a megemelkedett kortizolszint következménye.

A fenti folyamat a férfiak 100%-át, a nők kb. 80-90%-át érintő természetes folyamat. Férfiak esetében a "rangidős" státuszt, nőknél az ösztrogénszint csökkenésével járó, fogamzóképesség végét jelzi a fajtársak felé. Az átlagéletkor emelkedése és az öltözködési szokások változása azonban napjainkba azt az igényt hozta, hogy még idősebb életkorban is dús hajkoronával szeretnénk megjelenni.

Erre a helyzetre kínál megoldást a hajhulláskezelés orvosi mezoterápiával.

A szegedi Korda Klinikán dr. Keresztes Balázs évtizedes tapasztalata biztosítja, hogy ezzel az eljárással a Páciensek kb. 90%-nál megállítható a hajhullás és gyakran még a régi hajkorona egy része is visszaerősíthető.

Figyelem: új haj kopasz fejbőrön ezzel a kezeléssel sem fog nőni, de az esetek döntő többségében, az eljárás után a helyzet normalizálódik és a hajstruktúra konzerválódik.

Orvosi mezoterápia szakrendelésén saját fejlesztésű és szabadalmazott DHT blokkoló oldatot alkalmaz, mely 15x koncentráltabb, mint más, kereskedelmi forgalomban kapható gyógyszer.

Sajnos az esetek 5%-ban (például extrémen fokozott DHT vagy tesztoszteron érzékenység esetén) a fenti biztonságos, nem szisztémás, csak helyileg alkalmazott módszerrel nem menthető meg a Páciens hajkoronája.

Mi és hogyan fog történni?

Az eljárás során egy DHT szintézist blokkoló gyógyszert (duta-szterid) juttat Dr. Keresztes Balázs a Páciens fejbőrébe, amivel a DHT szintézis folyamatát leállítja, és megmenti a még élő hajhagymákat az elhalástól. A kezelés eredményeként a hajhullás az esetek döntő többségében normalizálódik, a hajstruktúra konzerválódik és nagy eséllyel látványosan megerősödhet.

A DHT szintézist blokkoló gyógyszer hatását körül-belül 3 hónapig fejti ki, majd ismételni kell a kezelést, az élő hajhagymák védelme érdekében. A duta-szterid fejbőrbe adása apró injekciókkal, vékony tűvel, 1 mm-es mélységben történik. Ezzel a technikával a gyógyszernek nincs szisztémás hatása, csak helyileg, a fejbőrben fejti ki hatását.

A kezelés időtartama 5-10 perc, és minimális kellemetlenséggel jár.

A zsírszövet biztonságos és végleges eltávolítására kétféle eljárást ismer az orvostudomány: zsírleszívás és az injekciós zsírsejtroncsolás. Amíg a zsírleszívás a zsírpárna mechanikai úton történő roncsolását és eltávolítását jelenti, addig az injekciós zsírsejtroncsolás biokémiai úton működik.

A kezelés során egy hajszálvékony tűvel epesav tartamú hatóanyagot fecskendeznek, ami elroncsolja a zsírszöveteket a hason, felkaron, combon.

A fent felsorolt orvosi eljárások mellett elterjedtek még kozmetikai szalonokban végzett technikák, melyek célja inkább a zsírsejtek nagyságának csökkentése. Azonban a kezelések után a mesterségesen "kipréselt" zsírsejtek idővel újra felszívják magukat, ezért az ilyen zsírkezelések eredményessége közép vagy hosszú távon csaknem nulla.

A leghatékonyabb orvosi technika a zsírsejt membránt feloldó, ezzel a sejtet elpusztító epesav alkalmazása injekciós kezeléssel. Tudományos vizsgálatokkal igazolt, hogy az eljárás utáni hetekben a zsírsejtek szétroncsolódtak, számuk egyre csökkent. Mivel ezek a sejtek nem képesek szaporodni, ezért pusztulásuk végleges. Ez az eljárás korlátozottan alkalmas a zsírmirigyek (lipomák) zsugorítására is, illetve alkalmazásával a meglévő lipomák kb. 30-50%-a eltüntethető.

 

Mi és hogyan fog történni?

Az injekciós zsírsejtroncsolás során egy 12 mm hosszú, hajszálvékony tűvel a zsírsejteket elpusztító epesav tartalmú hatóanyagot juttattunk a bőrbe, mely elroncsolja a kezelt zsírszövetet, lehet az akár közönséges hasi úszógumi, toka vagy felkaron, combon kialakult megvastagodás.

A narancsbőr "ginoid lipodisztrófia", vagy cellulit orvosi mezoterápiás kezelése során alkalmazott 4 mm hosszú, segítségével diffúzabban kell eloszlatni a hatóanyagot a bőr alá. Az esetek többségében 2-3 kezelés után egy átlagos narancsbőr teljesen eltűnhet. Ugyanazon bőrfelületen alkalmazott kezelések között legalább 1,5-2 hónap szünetet kell tartani.

Ez az eljárás biológiailag végleges megoldást jelent, alkalmazásával ugyanis az elroncsolt narancsbőr örökre sima marad.

Ezzel a kezeléssel fájdalommentesen és rövid gyógyulási idő mellett, véglegesen megszabadulhat a nem kívánt zsírszövetektől. Az eljárás nagy előnye még, hogy csak a bőrben hatnak, így nincsenek kockázatos mellékhatásaik a szervezetünkre.

Összességében elmondható, hogy az injekciós zsírsejtroncsolás hatékonysága közel 90-95% magas, de a 100%-os eredményre nincs garancia, mert az eredmények egyéntől függően eltérők lehetnek. Mint minden kezelésnél, itt is előfordulhat, hogy egy esetet nem lehet megoldani. Például nem a zsírszövet, hanem egy lógó bőr, egy kötőszövetesebb struktúra, vagy egyéb szituációk felelősek a deformációért!

A kezelés előtti megbeszélés során ezek jó eséllyel felmérhetők és előre meg lehet tervezni mire számítsunk a kezelés során, van-e értelme egyáltalán belekezdeni a zsírsejtroncsolásba, vagy nincs.

Figyelem!

A zsírsejtroncsoló kezelések (vagyis a zsírleszívás és az injekciós zsírsejtroncsolás ) NEM alkalmasak testtömeg csökkentésre! Testtömeg csökkentés csak és kizárólag életmódváltással, a szénhidrátbevitel csökkentésével, és a rendszeres testmozgás beiktatásával lehetséges.

Dr. Keresztes Balázs - Mezoterápia

Dr. Keresztes Balázs

Orvosi mezoterápia

H- P | 8:00 - 20:00
crosschevron-down
HU