Általános traumatológiai/ortopédiai kivizsgálás

Az ortopédia nem csupán egy orvosi szakterület: ez a tudományág az emberi test tartó- és mozgató szervrendszerének, azaz a csont- és izomrendszernek a rejtélyeivel foglalkozik, legyen szó akár veleszületett, akár később szerzett problémákról.

Ez az ágazat a végtagok titokzatos világába kalauzol minket, feltárva a csontok, ízületek és izmok egészségét és betegségeit. Az ortopédia varázslatos eszköztárát felhasználva vizsgálja a gerinc csigolyáit, megfejtve a környező lágyrészek rejtélyeit és elváltozásait.

A kezelésekről

Az ortopédiai szakrendelés során a szakértő szakorvos nemcsak orvos, hanem nyomozó is: átfogóan elemezi a Páciens egészségi állapotát, felkutatja a múltbéli és jelenlegi betegségek nyomait, és feltárja a mozgásszervi problémák családi örökségét. A szakorvos különleges fizikai vizsgálatokkal – mint a mozgatás, tapintás – fedez fel minden rejtett jelenséget.

De milyen betegségekkel foglalkozik pontosan az ortopédia?
Ez a tudományág olyan kihívásokkal néz szembe, mint a mozgási rendszer aktív (izomzat) és passzív (csontváz) elemeinek megbetegedései, az izületek veleszületett titkai, mint a csípőficam vagy a különféle fejlődési rendellenességek, valamint az idő által hordott szerzett elváltozások és kopások labirintusa. A statikai és fejlődési rendellenességek, a lúdtalp és a gerincferdülés, a térd és a gerinc akut és krónikus panaszai, valamint a váll és a felső végtagok különös elváltozásai is az ortopédusok rejtélyes, mégis megoldható feladatai közé tartoznak.

A mozgás szabadságának és az élet minőségének megőrzése az ortopédia kulcsüzenete.

Akut és krónikus mozgásszervi kórképek diagnosztikája során a mozgásszervi rendszer, azaz az izmok, csontok, ízületek és ínszalagok megbetegedéseinek felismerése és azonosítása történik. Az akut tünetek hirtelen jelentkeznek és általában rövid ideig tartanak, míg a krónikus betegségek közé olyan állapotokra tartoznak, amelyek hosszabb időn keresztül állnak fenn, gyakran hónapokig vagy évekig.

A diagnosztika magában foglalja az orvosi vizsgálatokat, amelyek segítségével a szakorvosok megállapíthatják a pontos betegséget, annak súlyosságát és a legmegfelelőbb kezelési módszereket. Ez magában foglalhatja fizikális vizsgálatokat, képalkotó eljárásokat (például röntgen, MRI, ultrahang), laboratóriumi teszteket és más, a mozgásszervi rendszer állapotát felmérő eljárásokat.

Ez a kórkép az ízületi porc leépülésével összefüggő állapot, amelyben a degeneratív elváltozások dominálnak. Többnyire előfordul a csípő-, térd-, a kéz apró ízületeiben, valamint a lábujjaknál, különösen a nagyujjnál. Ebben az állapotban a fájdalom időszakosan, hullámzó intenzitással manifesztálódik, észrevehető, hogy a mozgás kevésbé lesz rugalmas, inkább merev és akadozó. Bár közvetlen gyógykezelés nem létezik erre a problémára, számos kezelési forma áll rendelkezésre a fájdalom csökkentésére és az ízület mozgásképességének javítására. Leginkább az idősebb, 60 év feletti korosztályt érinti, de a negyvenes-ötvenes éveikben járó személyek körében is egyre többször fordul elő.

A térdünk, amely testünk egyik legnagyobb és leginkább terhelt ízülete, különböző módon megsérülhet, ami gyakran okoz mozgásszervi problémákat. Amikor akut vagy hosszan tartó térdfájdalom jelentkezik, javasolt haladéktalanul ortopédiai-traumatológiai szakértőhöz fordulni. Ezzel megelőzhetők a súlyosbodó állapotok és az esetlegesen szükségessé váló műtéti beavatkozások.

A Korda Klinika térdsebészet területén jártas ortopéd-traumatológus szakorvosa az adott probléma súlyosságának és típusának megfelelően javasolja a leginkább megfelelő kezelést, hogy a Betegek mihamarabb fájdalommentes, aktív életet élhessenek újra.

Mikor érdemes térdsebészeti konzultációra jelentkezni?

 • Ha a térde sérülést szenvedett, vagy ha baleset érte;
 • Amennyiben fájdalmat, duzzanatot vagy egyéb kellemetlenséget érez;
 • Ha instabilnak érzi a terdét bizonyos mozdulatok után;
 • Sportolás során bekövetkezett térdproblémák esetén;
 • Mozgás vagy járás közbeni nehézségekkel;
 • Az életkor előrehaladtával vagy mozgásszegény életmód következtében jelentkező kopásos elváltozások fennállásakor.

A sporttevékenység jótékony hatásokkal bír az egészségre és a stressz oldására, elősegíti az elhízás és a magas vérnyomás mérséklését, azonban egyúttal sérülések potenciális kockázati forrása is. Aktív részvétel a sportban és sűrű edzésmenetek fokozzák a sérülés kockázatát. Különösen fontos ez azok számára, akik már megsérültek, főként az élsportolóknak, hiszen számukra lényeges, hogy mennyi időt kell kihagyniuk az aktív tevékenységektől, a versenyzéstől.

Klinikán ortopéd-traumatológus szakrendelésén számos speciális kezelést kínálunk a gyors és biztonságos sportba való visszatérés elősegítése érdekében, legyen az csonttörés, ízületi, porc- vagy szalagsérülés, izomszakadás, vagy akár a porckopás esete.

A ganglion ciszta eltávolítása, ismertebb nevén ganglion exstirpatio, egy olyan sebészeti eljárás, ahol a kézfejen vagy a lábfejen megjelenő, folyadékkal teli cisztát helyi érzéstelenítés alkalmazásával távolítják el egy napon belüli műtéttel.

Az alagút szindrómát azok a betegségek jelentik, ahol a testnek az izmai, szalagjai és csontjai által létrehozott szűk térben, az "alagútban", az idegek túlzott nyomásnak vannak kitéve. Ez nyomás fájdalmat vagy zsibbadást okozhat a problémás végtagban. Ez a jelenség előfordulhat a könyökben, a kar idegrostjainak körzetében, a lágyékhajlatban, a térd alatt, a lábfejen és leggyakrabban a kézben.

A pattanó ujj vagy más néven digitus saltans egy gyakori kézi probléma, amit az inak gyulladása és az őket körülvevő ínhüvelyek szűkülése okoz. Ezt a problémát általában egy jellegzetes "pattanó" hang vagy érzés kíséri, amikor az érintett ujjat kinyújtjuk.

Ennek az állapotnak a megjelenése leginkább a 40 és 60 év közötti nőkre jellemző, de a modern korban az elektronikai eszközök túlzott használata miatt egyre több fiatalabb embert is érinthet.

Mielőtt sebészeti beavatkozást fontolnánk meg, az érintett ízület állapotától függően különböző, nem sebészeti módszerekkel is kezelhetjük a problémát. A porckopás korai szakaszában a térdproblémák esetleges fizikai aktivitással és szükség esetén testsúlycsökkentéssel is mérsékelhetőek, anélkül, hogy gyógyszerekhez kellene folyamodni.

A hialuronsav, egy természetesen is előforduló, nagy molekulasúlyú szénhidrát, kulcsszerepet játszik az ízületek sima mozgásának elősegítésében, mivel segít a csontvégek közötti porcfelületek kenésében. Ha ezt a anyagot közvetlenül az ízületbe juttatjuk, az támogatja a porcsejtek normál működését és hozzájárul a porc rétegének megőrzéséhez. A hialuronsavat széles körben alkalmazzák a reumatológia, ortopédia és a sportgyógyászat területén, mint ízületek kenőanyagát, a fájdalom enyhítésére, a gyulladás megelőzésére és a további porckopás megakadályozására.

A hialuronsav injekciók ideálisak azoknak a betegeknek, akik célja a mozgékonyság és aktivitás fenntartása, az ízületek rugalmasságának megőrzése, valamint a fájdalommentes mozgás. Ez a magas vízmegkötő képességű természetes összetevő nemcsak az ízületekben, hanem az izmokban, csontokban és a bőrben is megtalálható, és az ízületi kopás kezelésében azáltal nyújt segítséget, hogy csökkenti a fájdalmat és gátolja a porc további károsodását.

Ortopéd-traumatológus szakorvosunk a régi sérülések és ficamok utókezelésében számos módon tud segítséget nyújtani:

 1. Rehabilitációs programok: Személyre szabott rehabilitációs programok kidolgozásával, amelyek segítenek helyreállítani a sérült végtag funkcióját, erősségét és mozgékonyságát.
 2. Fizioterápia: Fizikai terápiák és gyakorlatok előírása, amelyek célja a mozgás és erő visszaállítása, valamint a fájdalom és gyulladás csökkentése.
 3. Fájdalomkezelés: A sérülés által okozott fájdalom kezelése gyógyszerekkel, injekciókkal vagy más nem gyógyszeres módszerekkel, például elektroterápiával vagy hőkezeléssel.
 4. Ortopédiai segédeszközök: A sérült terület támasztására és védelmére szolgáló ortopédiai segédeszközök, mint például rögzítők, sínkötések vagy ortézisek ajánlása és illesztése.
 5. Műtéti beavatkozások: Amennyiben a sérülés vagy a helyreállítás nem megy megfelelően konzervatív kezeléssel, az ortopéd-traumatológus műtéti beavatkozásokat is javasolhat a tartós problémák vagy elváltozások orvoslására.
 6. Tanácsadás és oktatás: Tanácsokkal és információkkal látja el a pácienseket a sérülések megelőzése, a helyes testtartás és a sérült területek megfelelő használata érdekében.
 7. Hosszú távú megfigyelés: A gyógyulási folyamat monitorozása és szükség esetén a kezelési terv módosítása a páciens állapotának folyamatos javulása érdekében.

Mi és hogyan fog történni?

Minden egyes vizsgálat alapja a Beteg előzményeinek alapos megértése, mely során a kezelőorvos részletesen kikérdezi a Beteget, majd ezt követi a fizikális vizsgálat, ahol az orvos megvizsgálja az érintett végtag funkcióit, stabilitását és a terhelhetőségét.

Az alapos általános egészségi felmérés és a szükséges fizikai vizsgálatok elvégzése után lehetőség nyílik arra, hogy a kezelőorvos megállapítsa a precíz diagnózist, ami alapján egyéni terápiás tervet készít a Beteg számára.

Ha a pontos diagnózis megállapításához további vizsgálatokra van szükség, a kezelőorvos előírhatja ezeket, többek között ultrahangot, laborvizsgálatokat, mágneses rezonancia vizsgálatot (MR), számítógépes tomográfiát (CT) vagy röntgenfelvételeket.

Dr. Kurokawa Takayuki, ortopédus, traumatológus profilképe.

Dr. Kurokawa Takayuki

Ortopéd-traumatológus

crosschevron-down
HU