Neurológus szakrendelés Szegeden a Korda Klinikán

Neurológus szakrendelés szeged

Klinikánkon, klinikai neurológus szakorvos nyújt komplex ellátást. Migrén, fejfájás, ideg-, és izombántalmak, neuropathias fájdalom, gyulladásos és neurodegeneratív betegségek, epilepsia, illetve stroke-ellátás es prevenció területeken. Az ellátás magában foglalja mind a diagnosztikát, kezelési terv felállítását, a terápia nyomon követését és a beteg gondozását.
Ezzel tesszük teljesebbé a Korda Klinika, által nyújtott szakorvosi szolgáltatások által lefedett spektrumot. Ebben kiemelten fontos a rendelőben lévő ultrahang vizsgálat elérhetősége, mely mind az izom, mind a környéki ideg rendellenességek diagnosztikájában egyre nagyobb szerepet nyer.

A kezelésekről

Fejfájás típusok

Többféle fejfájás létezik? Hogyan tudjuk ezeket megkülönböztetni?

Vannak elsődleges és másodlagos fejfájások. A másodlagosak nagyon gyakoriak. Az elsődleges fejfájás az, ami kifejezetten a neurológia területéhez tartozik, ennek 4 fő csoportja van. A tenziós típusú fejfájás tompa, nyomó vagy sajgó fájdalommal jár, a betegek gyakran úgy számolnak be róla, mintha egy abroncs szorítaná össze a fejüket.  A fejbőr, nyak és váll érzékenységével társulhat. A migrénes fejfájás ettől eltérően féloldaliként indul, gyakran jár fény- és hangkerüléssel, hányingerrel, hányással, esetleg látászavarral. Jellegzetessége, hogy 4-72 órán át tart, s a tenziós típusú fejfájásra használt gyógyszerek nem segítenek az enyhítésében. A harmadik típus a klaszter (cluster) fejfájás. Ez jóval ritkább, inkább férfiaknál gyakoribb, a szem kötőhártyájának vörösségével és könnyezéssel járó igen erős egyoldali fájdalom. A negyedik csoportba az egyéb elsődleges fejfájások tartoznak.

A krónikus migrén a Föld lakosságának 1-2%-át érinti (kétharmaduk nő), ami Magyraországon közel 150.000 beteget jelent!

Hogyan kezelhetőek a fejfájások?

Alapvetően két dolog fontos: Az egyik az akut fájdalomcsillapítás, ez történik, amikor a neurológus vizsgálata után tudjuk, milyen típusú fejfájásról van szó, s éppen fáj a beteg feje. A másik az ún. intervallum kezelés, aminek célja, hogy ritkábban és enyhébben jelentkezzenek a tünetek. Van, hogy elég életmódbeli tanácsokat adni, ha ez nem elegendő, akkor orvosi kezeléssel segítünk.

Mi és hogyan fog történni?

A neurológiai vizsgálat:

a kórtörténet felvételével, korábbi eredmények áttekintésével kezdődik. A vizsgálat teljesen fájdalom mentes, agyidegek, izomerő, koordináció, reflexek, járás, mozgásminta, érzészavarok vizsgálatából áll. Ezt követi a kivizsgálási terv és a terápiás célok megbeszélése, beutaló írása, a kezelés elkezdése, recept felírása.

Dr. Kuti Annamária - Neurológus

Dr. Kuti Annamária

Neurológus

crosschevron-down
HU