Gyermek-tüdőgyógyászat Szegeden a Korda Klinikán

Gyermek-tüdőgyógyászat

Mivel foglalkozik a gyermek-tüdőgyógyászat?
Gyermek-tüdőgyógyászati szakrendelésünkön nemcsak a tüdő, hanem a teljes légúti rendszert érintő fertőzésekkel, a krónikus, illetve az ismétlődő, akár lassan elhúzódóan előforduló köhögéssel, fulladással, nehézlégzéssel, asztmás tűneteket okozó megbetegedésekkel foglalkozunk.

Mikor érdemes gyermek-tüdőgyógyászhoz fordulni?
Kisgyermekkorban az elhúzódó köhögés okoz elsősorban diagnosztikai problémát, melynek hátterében fertőzések, asztma, reflux állhatnak.
Nagyobb gyermekeknél a leggyakrabban előforduló betegségek az asztma és a szénanátha.

A kezelésekről

Gyermek-tüdőgyógyász szakrendelésünkön nincs szükség beutalóra csak előzetes időpontfoglalásra.

A légzésfunkciós vizsgálat során a Korda Klinika gyermek-tüdőgyógyász szakorvosa a beteg gyermek tüdejének térfogatát, a légzése minőségét, illetve a gázcsere és keringés állapotát méri fel. Erre a tüdő működésének átfogó feltérképezésre akkor van szükség, amikor a tűnetek asztmára, krónikus tüdőbetegségre utalnak vagy már ismert betegség állapotának követéséhez előírt. A Korda Klinika gyermek-tüdőgyógyászati szakrendelésén elérhető a légzésfunkciós vizsgálat.

Mikor érdemes a légzésfunkciós vizsgálat elvégzése?

 • Légzészavar, nehézlégzés,
 • mellkasi nyomás,
 • asztmaszerű tűnetek,
 • heveny köhögőrohamok, fulladásos rohamok

esetén mindenképpen érdemes a légzésfunkciós vizsgálat elvégzése.

Mivel a különböző eredetű légzészavarok, különböző - a normálistól eltérő - görbét jelenítenek meg a vizsgálat során, így ez a felmérés nagy segítséget nyújt számos betegség kiderítésében, és a további kezelés tervezésében.
A légzésfunkciós vizsgálat nagy előnye, hogy még a tűnetek jelentkezése előtt kimutatja az eltéréseket, így teszi lehetővé a megfelelő kezelés mihamarabbi elindítását.

Mi és hogyan fog történni a légzésfunkciós vizsgálat során?

Légzésfunkciós vizsgálat során a gyermek-tüdőgyógyász szakorvos a spirométer műszert használja. A vizsgálat ülő vagy álló testhelyzetben történik becsipeszelt orral. A spirométerre egy eldobható szájcsutorát illesztenek, amin keresztül kell lélegeznie a Páciensnek a gyermek-tüdőgyógyász szakorvos kérése szerint.
A spirométerrel a beteg gyermek tüdejének térfogatát, a légzése minőségét, illetve a gázcsere és keringés állapotát, sebességét mérik fel. A műszer a felvett adatokat egy számítógépnek továbbítja, ami összeveti azokat azonos korú, nemű, testsúlyú és magasságú személyektől elvárható eredményekkel és értékeli azokat. Az eredmények alapján a gyermek-tüdőgyógyász szakorvos átfogó képet a kap a gyermek tüdejének állapotáról, és az eredményeknek megfelelő kezelésekkel megakadályozza a komolyabb betegségek kialakulását.

A februártól az ősz beköszöntéig terjedő időszakban bosszantó allergiás tűnetek keseríthetik meg nemcsak a felnőttek, de a gyermekek életét is. Ezt követően - mintha a pollenszezon nem lett volna elég, - a fűtésszezon indulásával a poratkáknak teremtünk ideális körülményeket a lakásban.

Mikor gyanakodjunk allergiára?

 • gyakori orrdugulás, orrfolyás,
 • tüsszögés,
 • előfordulhat könnyezés, szemviszketés és vörösség és
 • torokviszketés esetén.

Közepesen súlyos és súlyos esetekben a gyermekeknél okozhat:

 • alvásproblémát,
 • fáradékonyságot, csökkent koncentrációképességet és
 • teljesítmény-csökkenést is.

Az elhúzódó felső-légúti betegségek, szem és orr viszketés, reggeli tüsszögés már óvodás korban a klasszikus légúti allergiás betegségre utalnak.
Ilyen esetekben érdemes időpontot kérni a Korda Klinika gyermek-tüdőgyógyász szakrendelésére, hogy ott egy inhalatív bőrteszt alkalmazásával igazolják a allergiás megbetegedés gyanúját.
Az inhalatív vizsgálat eredményétől függően gyermek-tüdőgyógyász szakorvosunk kezelési tervet készít.

Mi és hogyan fog történni a bőrteszt során?

A teszt során gyárilag tisztított allergéneket viszünk fel a gyermek alkarjára. Az allergének bőrön keresztül reakcióba lépnek a Páciens szervezetével, melynek eredményeként a bőr az adott területen kipirosodik, duzzanat keletkezik, ahogy a szúnyogcsípés esetében. Minél érzékenyebb a vizsgált Páciens az alergénekre, annál erősebbek a bőrtünetek.
Az allergének felvitele után 15 percet kell várni a tünetek kialakulására.

Hogyan kell felkészülni a bőrtesztre?

 • Éhgyomor nem szükséges,
 • teszt előtt nem szabad antihisztamint szedni,
 • a nap bármelyik szakában elvégezhető,
 • a teszt elvégzéséhez nincs szükség beutalóra.

Mik tesztelhetők inhalatív bőrteszttel?

 • pollenek
 • állati szőrök és hámtakarók
 • ételek

A tesztek elvégzéshez a Korda Klinikán nincs szüksége beutalóra, de előzetes telefonos időpont foglalására igen.

Mi és hogyan fog történni?

Mit kell magával hoznia?
Fontos, hogy a tüdőgyógyászati vizsgálatra érkező beteg korábbi vizsgálati eredményeit és a rendszeresen szedett gyógyszereinek listáját feltétlen hozza magával.

Mi fog történni a vizsgálat során?
Szakorvosunk feladata, hogy a kórelőzmény megismerése, fizikális és allergia vizsgálat, bőrpróba és légzésfunkciós vizsgálatok után részletesen tájékoztassa a Páciensét betegsége természetével és a terápiás lehetőségekkel kapcsolatban. Nagyon fontos a rendszeres kontroll is, melynek során megbeszélésre kerül az előző vizsgálat óta jelentkező tünetek, a kezelés módja és a felmerülő problémák. A megfelelően megtervezett gyógyszeres kezelés és életmód mellett lehetővé válik, hogy a beteg korlátozásmentes életet éljen.

Dr. Réfi Dominika - csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek-tüdőgyógyász

Dr. Réfi Dominika

Gyermek pulmonológus

crosschevron-down
HU