Foglalkozás Egészségügy a Korda Klinikán

Az üzemorvosi (foglalkozás egészségügyi) vizsgálat elsődleges célja, hogy megelőzze a munkahely okozta egészségromlást. Ezen kívül az üzemorvos adja be a kötelező védőoltásokat, előírja a szükséges gyógykezeléseket, valamint elvégzi a gépjárművezetői alkalmassági vizsgálatokat, illetve az esetleges menedzserszűréseket is.

Minden új munkatársnak kötelezően át kellene esnie az üzemorvosi ellenőrzésen, ez mégis többször elmarad. Még gyakoribb eset, hogy a munkavállaló egész évben csak ezeken, a kötelező vizsgálatokon lát orvost. Így az üzemorvos felelőssége még nagyobb, hiszen az ilyen munkavállaló lappangó betegségeit csak neki van lehetősége diagnosztizálni.

Amennyiben a Korda Klinikát tiszteli meg a bizalmával, úgy tapasztalt munkatársaink mindkét fél számára kielégítő és alapos foglalkozás-egészségügyi ellátást biztosítanak.

A kezelésekről

Partnercégek esetében külön- kedvezményes- megállapodás alapján végezzük szűrő- és egyéb vizsgálatainkat!
Célunk a hosszú távú, korrekt, kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapuló kapcsolat kialakítása.

Az egészség nagy kincs, amit meg kell őriznünk. A rendszeres állapotfelmérés pedig az egészségünk megőrzésének kulcsa, a modern, egészségtudatos életmód részévé vált. Számos betegség kiszűrhető és megelőzhető, ha évente részt veszünk egy alapos állapotfelmérésen. Az év eleje, a tavasz kezdete a legjobb időszak arra, hogy egy átfogó állapotfelmérésen vegyünk részt és foglalkozzunk az egészségünkkel. A Korda Klinikán sorban állás nélkül, előre egyeztetett időpontban (általában reggel 7.00-kor), több mint 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársak segítenek Önnek az egészsége megtartásában.

Állapotfelmérő programunk tartalma:
 • Vér-vizeletvizsgálat;
 • Férfiaknál PSA;
 • Általános belszervi vizsgálat;
 • Neurológiai vizsgálat;
 • Testsúly-, magasság, BMI index;
 • Látásélesség, színlátás vizsgálat;
 • EKG;
 • Komplex hasi ultrahang (hölgyeknél pajzsmirigy is).

A vizsgálatsorozat 30-40 percet vesz igénybe. Az eredmények összesítése után, javaslatokat készítünk, melyeket személyesen megbeszélünk a pácienssel.

Szűrési programunk során sorban állás nélkül, előre egyeztetett időpontban, 5-10 fős csoportban, kellemes környezetben, szakmailag megalapozott protokollok szerint, Klinikánk munkatársainak összehangolt munkájának köszönhetően pontosan felmérjük fizikai állapotát, terhelhetőségét, és a rizikó faktorokat. Így az évről-évre végzett vizsgálatok eredményeit összehasonlítva még tűnetmentes állapotban lehetőség nyílik a kóros folyamatokba avatkozni, megállítani, visszafordítani, illetve, ha szükséges kezelni.
Szűrési programunk tartalma:
 • Nagylabor (vér-vizelet);
 • Általános belszervi vizsgálat;
 • EKG, hasi ultrahang (a hölgyeknél pajzsmirigy is);
 • Urológiai-, bőrgyógyászati-, fül-orr-gégészeti-, ideggyógyászati-, szemészeti- , sebészeti szakvizsgálatok;
 • Életkortól függően PSA (prosztata vizsgálat vérből);
 • Hexagon (vastagbél betegségek vizsgálata székletből, zárt rendszerben);
 • Tumor/ daganat/ markerek vizsgálata.

Az eredmények összesítése után, javaslatokat készítünk, melyeket személyesen megbeszélünk a pácienssel.

A jogosítványhoz szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat egy olyan vizsgálatsorozat, melynek célja, hogy kiszűrje azokat, akik valamilyen okból alkalmatlanok a járművezetésre. Az orvosi igazolás bizonyítja, hogy a járművezető alkalmas vagy továbbra is alkalmas arra, hogy biztonságosan vezessen, és ne veszélyeztessen másokat. Ha az orvosi alkalmassági hiányzik, sikeres vizsga esetén sem állítható ki a jogosítvány. Az orvosi vizsgálatot a jogosítvány meghosszabbításához bizonyos időközönként meg kell ismételni.A jogosítványhoz szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat előzetes bejelentkezés alapján történik a Korda Klinikán, melynek szabott díja van és életkortól, illetve a jogosítvány kategóriájától függően eltérő lehet.

Mit hozzon magával az orvosi alkalmassági vizsgálatra?
 • személyi igazolványt;
 • lakcímkártyát;
 • a már meglévő jogosítványt;
 • szemüveget vagy kontaktlencsét;
 • szakorvosi véleményt, ha szükséges.
Milyen vizsgálatokat végeznek az orvosi alkalmassági vizsgálaton?
 • vérnyomás mérés;
 • általános egészségügyi kérdések;
 • szemészeti, színlátás vizsgálat, amely a C- és D kategória esetén lényegesen szigorúbb;

Fontos tudni, hogy bizonyos krónikus betegségek esetén szakorvosi vélemény szükséges az orvosi igazolás kiállításához.

A daganatos betegségek közül a végbél- és a vastagbélrák a legeredményesebben szűrhető. 40 éves kor alatt nagyon ritka, 50 év felett viszont ugrásszerűen nő az előfordulása. Így érdemes a szűrést 40-45 éves kortól elkezdeni. Ha a családban a szorosabb rokonságban valakinek már pl. 40 évesen volt diagnosztizált vastagbélrákja, ott már akár 30 éves kortól kellene szűrni.
A szűréssel a rákmegelőző állapotot jelentő vastagbélpolip is felismerhető, eltávolítható.

A jogszabályok értelmében (1993. évi XCIII. Tv. A munkavédelemről szóló 46. § és a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet) a munkahelyi elsősegélynyújtásra kijelölt munkatársakat legalább kétévente az indokolt időtartamú, minimum kétórás ismeret megújító oktatásban kell részesíteni.

Képzésünk alatt teljeskörűen elsajátíthatja a készségeket, melyekre szüksége lehet egy munkahelyi baleset során. Gyakorlati alapokra helyezzük a hangsúlyt, de az elméleti tudást is átadjuk.

Könnyen elsajátítható, praktikus és életmentő ismereteket oktatunk munkahelyi elsősegély-nyújtó tanfolyamunkon, hogy ha baj van, hozzáértők segíthessenek egymásnak.

Az oktatás 5-10 fős csoportokban történik, 3×2 elmélet- és gyakorlat óra után pedig elméleti-gyakorlati vizsgával zárul. A képzés sikeres elvégzéséről igazolást adunk. Javasoljuk olyan munkavállaló kijelölését, aki “stabil munkatárs”, rátermett, gyakorlatias.

Dr. Szemerédi István - Üzemorvos és pszichiáter

Dr. Szemerédi István

Foglalkozás egészségügyi szakorvos

Dr. Kozma Anna, Foglalkozás Eü szakorvos

Dr. Kozma Anna

Üzemorvos

crosschevron-down
HU