Dentálhigiénia szolgáltatások a Korda Klinikán

Dentálhigiénikus

A fogászati egészség fenntartása vagy a szájüregben jelentkező panaszok kezelése ma már igazi csapatmunkát igényel. A Korda Klinikán a fogászati problémák megoldásán dolgozó csapat élén minden esetben fogorvosunk áll, ahhoz azonban, hogy igazán hatékony munkát végezhessen, elengedhetetlen az őt támogató szakemberek közreműködése.
Ilyen dentálhigiénikus munkatársunk is, aki a fogászati asszisztenshez hasonlóan a fogorvosunk munkáját támogatja, de vele ellentétben bizonyos tevékenységeket, kezeléseket önállóan is elvégezhet fogorvosi felügyelet mellett. Szolgáltatásai között egyrészt olyan beavatkozásokat végez, amelyek célja a fogazat és a szájüreg egészségének megőrzése. Emellett a fogíny, a fogak és a szájüreget borító nyálkahártya betegségeit megelőző kezelések, illetve a fennálló betegségek gyógyítását célzó beavatkozások is a feladatai közé tartoznak.

A kezelésekről

A fogágy egészségének fenntartása egy olyan nélkülözhetetlen alapfeladat, mely nélkül sem tartós esztétikai eredmény, sem hosszú távon is jól működő fogpótlás nem valósítható meg. Ezért a dentálhigiénia elsődleges célja, hogy olyan személyre szabott szájápolási rutint alakítson ki a páciensek számára, amivel a szájüreg tisztasága nap mint nap biztosítható és ezzel elkerülhetővé válnak a fertőzések. Így elmondható, hogy a dentálhigiéniai szolgáltatások igénybevétele a fogászati eljárások hosszú távú eredményességének egyik záloga.

Dentálhigiénikus munkatársunk egyik fő feladata a tanácsadás. Szolgáltatása teljes mértékben személyre szabott, a páciens fogainak és fogágyának egyedi jellemzőin, illetve aktuális állapotán alapulnak. Tevékenysége gyakorlati fókuszú: célja, hogy a pácienst megtanítsa a fog- és szájápolás megfelelő módszereire, az ideális szájhigiéné kialakítása és fenntartása érdekében.

Az implantátumra készített fogpótlások sokkal nagyobb odafigyelést igényelnek, mint azt gondolnánk. A dentálhigiénikus feladata az implantátumot körülvevő szövetek egészségének figyelemmel kísérése, valamint az esetleges problémák, például a perimplantátum mucositis vagy peri implantitis azonosítása. Ha ezeket a dentálhigiénikus időben észleli és jelzi a kezelőorvosnak könnyen kezelhető és elérhető a gyógyulás.

A dentálhigiénikus különleges óvintézkedéseket tesz az implantátumok tisztításakor is. Például kifejezetten erre kialakított, csúcstechnológiájú fejeket használ a fogkőeltávolító készülékhez, így az implantátumokat gyengéden, ám mégis hatékonyan tudja tisztítani.

A rendszeres találkozás a dentálhigiénikussal segít nekünk abban, hogy tudjuk, miként kell az implantátumokat megfelelően karbantartani és javítja a tisztítási technikánkat is, ha szükséges. Összességben elmondható, hogy az implantátum hosszú távú sikeressége nagyban függ a megfelelő szájhigiénia kialakításától és a rendszeres kontrolltól, amiben dentálhigiénikus munkatársunk áll pácienseink rendelkezésére.

A fogkő által egész baktériumtenyészetek élnek a szájban. Ezeknek káros szövődményei vannak, melyek a teljes fogazatra nézve kockázatot jelentenek. A fogkőeltávolítás éppen ezért minden komolyabb fogászati kezelés első lépése annak érdekében, hogy semmilyen fertőzés se következzen be a szájüregen belül.

A fogkőeltávolítás (fogkő leszedés) többféle módon történhet, de minden esetben fogorvos vagy dentálhigiénikus segítségére van szükség. A fogkő eltávolítása, azaz a fogkő leszedése otthoni körülmények között sajnos nem lehetséges.

A Korda Klinika dentálhigiénikus munkatársa legkíméletesebb módszert alkalmazza a fogkő eltávolítására. A kezelés után polírozás következik, így lesznek a fogak teljesen megtisztítva, valamint a fogkőeltávolítás eredményessége így lesz hosszan tartó. A fogak simára polírozott felületén kevésbé tudnak letapadni a szennyeződések és a lerakódások.

A fogkőeltávolítás kezelés során a dentálhigiénikus munkatársunk segít a helyes szájápolási kultúra kialakításában, és olyan módszereket ismertet meg Önnel, melyek segítségével hatékonyabbá tudja tenni az otthoni szájápolás technikáját.

Előzzük meg együtt egy egyszerű fogkőeltávolítással a komolyabb fogászati és íny problémák kialakulását! Foglaljon időpontot!

Vass-Henrietta-dentálhigiénikus

Vass Henrietta

Dentálhigiénikus

crosschevron-down
HU